Vand-gelé er populært som væskekilde til insekter, men hvad er det, hvordan bruges det og hvorfor? Læs med, og få alle svarene her:
Indholdsfortegnelse
Hvad er vand-gelé?
Vand-gelé (eller aqua-gel) er en tykflydende masse, der består af vand tilsat vandkrystaller (mere herom senere). Resultatet er en fast eller semi-fast gelé, som insekter kan suge vand fra uden risiko for at drukne.
Der er flere fordele ved vand på gelé-form. Ud over at eliminere drukne-risikoen er fordampningen også reduceret i forhold til fritstående vand. En klump gelé kan være vandkilde for insekterne i mange dage.
En anden fordel ved gelé er, at spredningen af bakterier går langsommere. Eller med andre ord: Vandets “holdbarhed” forlænges.
Du kan enten købe færdigblandet vandgelé, eller købe vandkrystaller og blande selv.
Opblanding af vand-gelé
Hvis du foretrækker selv at opblande geléen, kan det kræve lidt eksperimenter at opnå en passende konsistens.
Resultatet afhænger bl.a. af mineralsammensætningen i vandet, og det kan variere fra landsdel til landsdel. Nogle bruger demineraliseret vand, men almindeligt postevand kan sagtens bruges.
Et godt udgangspunkt for at eksperimentere kunne være et gram vandkrystaller pr. deciliter vand. Rør blandingen sammen, og vent 10-15 minutter.
Herefter kan den endelige konsistens vurderes. Er geléen for tynd, kan du tilsætte lidt flere krystaller. Omvendt kan der tilsættes ekstra vand, hvis konsistensen er tykkere end ønsket.
Hvis du er omhyggelig med hygiejnen, vil den færdige gelé i princippet have næsten uendelig holdbarhed – også ved stuetemperatur.
I praksis er det dog svært at undgå mikroskopisk støv og andre urenheder, så holdbarheden forlænges alt andet lige ved opbevaring på køl.
Hvad er vandkrystaller?
Vandkrystaller er en populærbetegnelse for stoffet natrium polyakrylat (eller på engelsk: sodium polyacrylate), der er et kunstigt fremstillet natrium-salt. Saltet er helt ufarligt, og bruges da også i fødevarer mm.
Vandkrystaller har en helt unik evne til at optage og binde vand. Faktisk kan de optage 100-200 gange deres egen vægt – eller mere!
Krystallerne fås i forskellige størrelser, lige fra fint pulver til større grovere krystaller.
Krystallernes udformning har dog ingen betydning for funktionen. I alle tilfælde består de af små salt-molekyler, og der er ikke nævneværdig forskel på den færdige gelé.
I videoen herunder eksperimenteres der lidt med vandkrystaller og deres egenskaber. Nyd de flotte optagelser og den sprøde musik :-)
Den kemiske forklaring
Natrium polyakrylat består af såkaldte polymerer, dvs. molekyler, der er opbygget i meget lange kæder.
Rent kemisk har disse kæder en særlig evne til at binde vandmolekyler til sig med hydrogen-bindinger – tiltrækning mellem positive og negative ladninger.
Dermed mister vandet sin frie bevægelighed, og kan ikke længere ligge og skvulpe rundt. Det opleves i praksis som om vandet stivner og bliver til gelé.
På engelsk har natrium polyakrylat ligefrem fået tilnavnet waterlock (vandlås), fordi det “låser” vandet fast.
Rehydrering af vandkrystaller
På grund af de kemiske bindinger fastholdes vandet i geléen, men dog ikke mere, end at der stadig kan ske en (reduceret) fordampning. I takt med at insekterne drikker, vil der selvfølgelig også forsvinde vand fra krystallerne.
Resultatet er, at vandkrystallerne langsomt skrumper ind til deres oprindelige form. Når alt vandet er væk, ligger de tørre krystaller tilbage.
Krystallerne har ikke ændret sig, så der kan blot hældes nyt vand på, hvorefter processen kan gentages. I princippet kan krystallerne genbruges i det uendelige, men de vil dog gradvis miste lidt af deres “magiske” evner.
Du behøver selvfølgelig ikke vente til krystallerne er helt tørret ud. Du kan løbende tilsætte en smule vand til geléen, så den ønskede konsistens vedligeholdes.
I praksis skal du dog være opmærksom på, at geléen bl.a. forurenes af insekternes ekskrementer. Derfor er genbrug ikke nødvendigvis en god ide. Brug hellere mindre portioner af gelé, og skift ud efter behov.
Salt neutraliserer vandkrystallerne
Vandkrystallerne virker ved hjælp af tiltrækning mellem positive og negative ladninger. Tilsætning af almindelige salte vil dog forstyrre reaktionen og modvirke effekten.
Almindeligt postevand indeholder små mængder af salte, så vand fra vandhanen reducerer faktisk gelé-dannelsen en smule.
Det har dog ikke den store betydning i praksis, hvor der blot skal bruges lidt ekstra krystaller. Men det er en af forklaringerne på, hvorfor krystallernes effekt mindskes over tid.
Hvis du vil have fuld effekt af de kemiske hydrogen-bindinger og udnytte krystallerne fuldt ud, kan du vælge at bruge demineraliseret vand, som er helt fri for salte.
Brugte vandkrystaller skal i skraldespanden
Når vandkrystallerne ikke skal bruges mere, skal de i skraldespanden som almindeligt brændbart affald.
Det kan måske være nærliggende at skylle den brugte gelé ud i håndvasken, men det er ikke en god ide. Du kan i værste fald risikere, at der dannes en gelé-klump i afløbets vandlås.
Hvis det skulle ske, er der heldigvis råd for det: Som nævnt tidligere, ødelægger salt nemlig krystallernes funktion. Hæld nogle skefulde almindeligt salt i afløbet med en anelse vand, og lad saltvandsopløsningen virke en halv times tid. Herefter skulle geléen gerne være neutraliseret og problemet er løst.
Det er uden betydning, hvilken form for almindelig salt du bruger. Det kan være køkkensalt, strøsalt eller salt til opvaskemaskinen.
Andre anvendelser af natrium polyakrylat
Som dyrepasser er du nok mest interesseret i vandkrystallerne som drikkevands-tilsætning, men krystallerne bruges også i mange andre sammenhænge. Her får du lige nogle eksempler:
Fødevarer og medicin
På grund af de fugtighedsbevarende og stabiliserende egenskaber bruges natrium polyakrylat bl.a. som tilsætning i brød, pasta og en lang række andre fødevarer.
Krystallerne bruges også i plastre og bandager, hvor der er behov for at opretholde fugtighed.
Også i visse orale medicintyper er krystallerne geniale. Her udnyttes de f.eks. til at skabe en beskyttende hinde om følsomme probiotika, så de kan slippe helskindet igennem mavesyren og nå frem til tarmsystemet, hvor de skal bruges.
Jordforbedring
Krystallernes evne til at fastholde vand gør dem oplagte til jordforbedring, og det er da også i den sammenhæng de bruges allermest. Krystallerne kan blandes op i pottemuld eller spredes ud over en mark, og så hjælper de med at mindske fordampningen og dermed holde jorden fugtig længere tid.
Teoretisk set kan krystallerne optage og frigive vand uendeligt. I praksis mindskes effekten over tid, men jordforbedringen er effektiv over mange år.
Teknikken er selvfølgelig mest udbredt i landområder med tørkeproblemer, men du kan også sagtens få gavn af krystallerne derhjemme, hvis dine potteplanter har tendens til udtørring.
Hygiejnebind og baby-bleer
Natrium polyakrylat bruges også i hygiejnebind og engangs-bleer, hvor saltets sugende egenskaber udnyttes. Hvis du klipper en engangsble i stykker, drysser der et hvidt pulver ud. Det er vandkrystaller, som du i princippet bruge til vand-gelé i en snæver vending.
NASA har i øvrigt også indbygget vandkrystaller i astronauternes undertøj. De bruger ikke ordet “ble”, men kalder det i stedet MAG (Maximum Absorbency Garment). Det lyder lidt mere sofistikeret, men princippet er det samme som i en baby-ble. På en måne-vandring er der typisk langt mellem offentlige toiletter, så…
Hobby og blomster
Mon ikke du i en eller anden sammenhæng er stødt på de populære “vandperler”. De består faktisk også af Natrium polyakrylat, hvor krystallerne blot er poleret runde. Når de får lov at trække vand, svulmer de op og bliver til flotte gelé-kugler.
De bruges både som dekoration og som en vandkilde til f.eks. blomster og buketter.
Vi kan dog IKKE anbefale, at du bruger vandperlerne som væskekilde til dine insekter. De er ikke beregnede til formålet, og kan indeholder tilsætningsstoffer og farve.
Andre typer af gelé-vand
Vandkrystaller er formentlig det billigste fortykkelsesmiddel, du kan bruge til at lave gelé-vand. Men der er også alternativer, hvis du ikke ønsker at bruge vandkrystaller.
Det kunne f.eks. være husblas eller agar-agar, som du måske kender fra husholdningen.
Du kan finde flere tips til alternativer i vores artikel om vand til insekter.
Vandkrystaller til menneskelig konsum
Til sidst en lille disclaimer for en ordens skyld:
Natrium polyakrylat er som udgangspunkt er et sikkerhedsgodkendt stof, og det kan sagtens fås i “food grade”-kvalitet til menneskelig konsum.
De fleste hobby-vandkrystaller på markedet er dog ikke kontrolleret for urenheder og lignende, og dermed ikke fødevaregodkendt. Hvis du vil eksperimentere med krystallerne i madlavning og lignende, bør du derfor sikre dig, at de er godkendt til formålet.