Vand er livsvigtigt for insekter (og alle andre levende væsener). I denne artikel kan du få tips og tricks til, hvordan du bedst muligt kan tilbyde insekterne vand.

Hvorfor skal insekterne tilbydes vand?

Vand er essentielt for de fleste levende væsener, og det gælder bestemt også for insekter.

I naturen kan insekterne som regel finde vand mange steder: F.eks. en mikroskopisk dugdråbe på et græsstrå eller en fugtig plet jord, hvor de kan suge en smule vand.

Mange insekter kan også optage væske ved f.eks. at spise af et friskt blad eller hydrere sig direkte gennem huden ved at opholde sig et fugtigt sted.

Dugdråber er vandkilde for insekter

I et opvarmet terrarie eller en boks til insektopbevaring kan det imidlertid være svært at sikre, at der altid er vand tilgængelig på en naturlig måde.

I naturen kunne insekterne blot søge mod mere fugtige steder, men den mulighed eksisterer ikke i fangenskab.

Derfor er det afgørende vigtigt, at du som dyrepasser altid sørger for, at der er adgang til vand.

Frugt og grønt er naturlige vandkilder

For de fleste insekter er det naturligt at tage en bid frugt eller grønt, hvis tørsten trænger sig på. Der er nemlig overraskende meget vand i friske frugter og grøntsager – typisk omkring 85-90% vand.

Iceberg-salat er fyldt med vand

Salat-blade består af hele 95% vand.

Hvis du derfor altid sikrer, at der er lidt friskskåret frugt eller grønt tilgængeligt, er det som udgangspunkt tilstrækkeligt i langt de fleste tilfælde.

MEN: Små stykker afskåret frugt og grønt tørrer lynhurtigt ind. Græs og bladgrønt skal som minimum skiftes dagligt, og helst oftere.

Lidt større stykker af frugt og grønt kan måske holde længere, men hvis overfladen tørrer ind, kan det være svært for insekterne at få adgang til saften.

Billedet herunder viser et æble, hvor venstre halvdel er tørret ind. Her kan insekterne ikke suge vand fra.

Æble - venstre halvdel udtørret

Æblets venstre halvdel er helt udtørret.

Og så er der selvfølgelig hele problematikken omkring forrådnelse. Så alt i alt skal du virkelig “være på stikkerne”, hvis insekternes væskebehov udelukkende skal dækkes via frugt og grønt.

De fleste insekter foretrækker dog at kunne drikke “rigtigt” vand også. Det gør det f.eks. nemmere for dem at regulere fødeindtaget, hvis behovet vitterligt blot er hydrering og ikke indtag af saft med kulhydrater og lignende næringsstoffer.

En vandskål fungerer ikke til insekter

En nærliggende tanke kunne selvfølgelig være blot at stille en vandskål ind til insekterne. Men det fungerer desværre ikke særlig godt. Insekter er notorisk kendt for at drukne sig selv.

Det hænger sandsynligvis sammen med, at de let kan blive fanget i vandets overfladespænding. Små insekter har ganske enkelt ikke kræfter til at rive sig løs igen, og de kan drukne ret hurtigt.

Hvis du fylder skålen med småsten, kan det dog godt fungere til lidt større insekter. Men der skal rengøres ofte.

Tørstige hvepse druknet

Tørstige hvepse – druknet i en skål vand.

Derfor gælder det generelt, at desto mindre insekterne er, desto mere problematisk er et blankt vandspejl. Blot en enkelt vanddråbe kan være fatal for små insektnymfer som f.eks. nyklækkede fårekyllinger.

Fænomenet forekommer også hele tiden i naturen, hvor insekter fanges i vandpytter, søer og andet blankt vand. Her er det blot naturens gang, hvor de uheldige insekter så indgår i kredsløbet og bliver spist af andre dyr.

Men hjemme hos dig er det et problem, fordi du sandsynligvis holder insekterne med henblik på at bruge dem som foder eller til andre formål.

Svampe, stof-væger og andre løsninger

I tidens løb er mange alternative vandingsløsninger blevet afprøvet. Den mest kendte er nok brugen af en almindelig svamp, som blot mættes med vand. Herfra kan insekterne så drikke uden risiko for at drukne.

Almindelig svamp som vandkilde

Af alternativer til svampen kan også nævnes sammenkrøllet køkkenrulle, vatrondeller og lignende. I alle tilfælde skal mediet blot fugtes så tilpas meget, at der kan suges vand derfra, men ikke mere end at vandet holdes under kontrol i mediet.

En svamp tørrer dog ret hurtigt ud, og endnu hurtigere går det med et stykke vat eller køkkenrulle. Så det er vigtigt at tjekke hver dag og tilføje vand efter behov.

En lidt mere avanceret løsning er væge-modellen: Her bruges f.eks. et stykke stramt sammenrullet stof som væge. En plastbøtte med låg bruges som vandbeholder. Skær hul i låget, og træk stof-vægen halvvejs igennem hullet. Fyld bøtten med vand og sæt låget på.

Den ene ende af vægen (det sammenrullede stof) er nu neddykket i vandet, og den anden ende stikker op. Herfra kan insekterne så suge vand. Pga. “diffusions-princippet” vil væsken søge op langs vægen, så insekterne altid har vand/fugt til rådighed (så længe der er vand i bøtten).

Princippet kender du også fra en almindelig olielampe, hvor vægen suger olien op, så flammen kan “drikke”.

Olielampe - illustrerer vægeprincippet

En olielampe illustrerer væge-princippet meget godt.

Fælles for alle disse løsninger er dog, at de hurtigt bliver forurenede af insekternes afføring. Så uanset om du bruger svampe, køkkenrulle, vat eller stof, skal mediet skiftes ofte.

Vand-gelé er et godt alternativ

Et godt og gennemprøvet koncept er vand-gelé, dvs. vand med gelé-konsistens. Konsistensen opnås ved at tilsætte et fortykkelsesmiddel til vandet.

Den umiddelbare fordel er, at insekterne så kan “gå på vandet” uden at drukne. Men samtidig kan de uden problemer drikke/suge al den vand, de har behov for.

Vand-gele i hænder

Vand på gelé-form.

Der er dog endnu flere fordele: Vand på geleform fordamper langsommere end blankt vand eller vand i en svamp, fordi vandmolekylerne hænger bedre sammen.

De sammenhængende vandmolekyler bevirker også, at forurening på overfladen er længere tid om at gennemsyre en klump gelé, end det eksempelvis er tilfældet med en svamp eller blankt vand.

Alt i alt mindskes arbejdsbyrden derfor for dig som dyrepasser, når du bruger vand-gelé. Af hygiejnehensyn skal geléen stadig skiftes af og til, men ikke nær så ofte som de tidligere nævnte vandkilder.

Du kan f.eks. købe færdigblandet vand-gelé her. Den færdigblandede gelé leveres i fødevaregodkendt beholder, og har lang holdbarhed – selv efter åbning.

Det mest almindeligt brugte fortykkelsesmiddel er de såkaldte vand-krystaller. Krystallerne fås i forskellige kornstørrelser, som er uden betydning for den færdige gelé. Ofte kommer krystallerne som fint pulver, men de kan også være grovere som på billedet nedenfor.

En håndfuld vandkrystaller

Vand-krystaller er det mest brugte fortykkelsesmiddel.

Hvis du selv vil blande gelé op efter behov, kan du købe vandkrystaller her. Bland krystallerne op med vand, vent 15-20 minutter, og geléen er klar til brug.

Alternative fortykkelses-midler

Hvis du ikke ønsker at bruge vandkrystaller, findes der alternative fortykkelsesmidler. De er ikke meget brugte i praksis, men her får du i hvert fald en stribe tips, hvis du har lyst til at eksperimentere.

Fra husholdningen kender du måske husblas og agar-agar, som begge er gelatinemidler, der kan bruges til f.eks. budding, ostelagkage og andre lækre ting. De kan selvfølgelig også bruges til at lave en gelé af vand.

Husblas er typisk baseret på sener, hud og knogler fra svin, mens agar-agar er baseret på udtræk af tangplanter. I begge tilfælde er opvarmning nødvendig, og dermed bliver det hele lidt mere besværligt.

Opblødning af husblas-blade

Opblødning af husblas-blade.

Det er også muligt at eksperimentere med andre organiske fortykkelsesmidler, hvor opvarmning ikke er nødvendig.

Det kunne f.eks. være guargummi (baseret på guar-bønner), arabisk gummi (baseret på harpiks fra akasietræer) eller xanthangummi (baseret på fermenteret majsstivelse).

Gummi arabikum - arabisk gummi

Store stykker af akacie-harpiks – arabisk gummi.

Alle de nævnte alternativer er dog organisk baserede, og dermed er holdbarheden begrænset. Midlerne er også relativt dyre i brug.

Beetle jelly med frugtsaft

Du kan faktisk også få færdigblandet gelé, som er baseret på frugtjuice i stedet for vand – de såkaldte Beetle jellys. De kommer i små praktiske kapsler, der er lige til at åbne og servere for insekterne (eller andre frugtædende dyr).

En af de helt store fordele ved disse kapsler er, at holdbarheden er utrolig lang – op til 3 år (eller endnu længere på køl). Og så er det nemt.

Tre beetle jellys

Eksempel på de populære Beetle jellys.

Som navnet næsten antyder, er Beetle jelly udviklet specielt til biller, men jellyen fungerer perfekt til hydrering af næsten alle typer af insekter.  Du kan købe Beetle jelly her, hvor du også kan se mere om de mange forskellige smagsvarianter.

Hvis du vil læse mere om, hvad kapslerne indeholder og hvordan de bruges, har vi en hel artikel om Beetle jelly her.