Bredtæger er smukke og jeg kunne da heller ikke stå for denne fine nymfe, da jeg var på en vandretur i Holmegaard Mose i lørdags. Hjemkommet drillede den mig i bestemmelse – men jeg stillede mig tilfreds ved at kalde den skovbredtæge (Troilus luridus) – Det skulle dog vise sig at være en fejl.

Roland Lupoli fra Frankrig bestemte den til at være Pinthaeus sanguinipes (stor bredtæge). Hans ord vægter en del, da han er ekspert i bredtæger og har udgivet flere artikler og en bog om emnet.

På naturbasen.dk var der ingen billeder af arten – og intet om dens status, men arten var dog noteret som værende dansk. Der måtte altså undersøges lidt mere – og jeg fandt i min søgning på en artikel fra Entomologiske Meddelelser fra 2001 af Søren Tolsgaard omkring de danske bredtæger (se reference nedenfor). Af denne artikel fremgår at arten kendes fra 1 eksemplar i Danmark, som er fundet i Nykøbing Klosterskov i ca. 1850 – altså for ca. 170 år siden. Tolsgaard formoder at arten er uddød i Danmark og måske har været her som strejfende dyr.

Dette fund af en nymfe, tyder på at arten i hvert fald må yngle i Holmegaard Mose – så jeg vil da anbefale at man holder øje, hvis man går tur i området. Det kunne da være lidt spændende om flere kan findes 🙂

Tolsgaard, S. 2001. Status over danske bredtæger, randtæger og ildtæger (Heteroptera: Pentatomoidea, Coreoidea & Pyrrhocoridea). Ent. Meddr., 69: 3-46.