Jesper Fårekylling er kendt og elsket verden over. I denne lille artikel kan du bl.a. høre hans sange og se, hvem der har lagt danske stemmer til.

Når du ser et stjerneskud

Sangen over dem alle er naturligvis “Når du ser et stjerneskud” med Jesper Fårekylling. Du kan genhøre den lige herunder, og komme i julestemning på få sekunder.

Sangens originaltitel er When You Wish Upon A Star, og blev oprindelig blev skrevet og komponeret af Ned Washington og Leigh Harline.

Heldigvis blev den senere omskrevet til dansk af Mogens Dam, og det er Bjørn Tidmand, der lægger dansk stemme til Jesper Fårekyllings sang. Bjørn Tidmands danske version blev indspillet i 1978.

Fra alle os til alle jer

Vi kommer selvfølgelig heller ikke uden om Jesper Fårekyllings intro til juleshowet som du kan genhøre herunder. Fra alle os til alle jer.

Her er det dog Ove Sprogøe, der synger på vegne af Jesper Fårekylling, og det er også ham, der generelt lægger stemme til den hyggelige fårekylling i Pinocchio-filmen.

Julesang med Jesper Fårekylling

Sangen Når du ser et stjerneskud er i sin oprindelige form slet ikke en julesang. Den er skrevet til Pinocchio-filmen, og handler egentlig om, at ønsker kan gå i opfyldelse.

I forhold til filmen er temaet, at dukkemageren Gepetto brændende ønsker sig, at hans træfigur kan blive til en rigtig dreng af kød og blod.

Den danske version er dog i den grad blevet indbegrebet af en julesang, hvor vi i højere grad forbinder den omsungne stjerne med Betlehems-stjernen. Det samme er sket i Norge, Sverige og Finland.

Jesper Fårekylling hedder Jiminy Cricket på engelsk, så det kan du søge efter, hvis du vil se og høre mere om de originale tekster og sange.

Jesper Fårekylling i Pinocchio-filmen

Pinocchio-filmen er baseret på en italiensk børnebog fra 1883. Den oprindelige fortælling er ikke specielt børnevenlig, men det ændrede sig i 1940, hvor Walt Disney producerede Pinocchio-tegnefilmen.

Hovedpersonen er trædukken Pinocchio, som af en fe bliver forvandlet til en rigtig dreng.

Pinocchio har dog svært ved at være sandfærdig og uselvisk, så han har hårdt brug for Jesper Fårekylling som hjælper og samvittighed. Heldigvis ender det hele godt.

Filmens timing var ikke god, for den udkom, samtidig med at 2. verdenskrig brød ud. Det blev et økonomisk flop af dimensioner.

Det har heldigvis senere rettet sig op. Tegnefilmen regnes i dag for en af de bedre, smækfyldt med moraler og satiriske detaljer. Jesper Fårekyllings stjernesang vandt i øvrigt en Oskar for bedste sang i 1940, og blev sidenhen også Disneys officielle kendingsmelodi.

Fårekyllinger synger også i naturen

Det er ikke kun på film, at fårekyllinger kan synge. Det foregår skam også i naturen. Her har det dog mere karakter af pippe-lyde.

I naturen skaber fårekyllingerne lyden ved at gnide vingerne mod hinanden i en hurtig bevægelse. Lyden og intensiteten varierer dog meget fra art til art.

Det er faktisk ret interessant, og du kan læse mere om fårekyllingernes lyd her.

Mere information om fårekyllinger

Hvis du er interesseret i fårekyllinger på et mere generelt plan, har vi samlet en masse fårekyllinge-info til dig. Du kan også købe fårekyllinger i vores webshop.

Cri-Kee – en anden Disney-fårekylling

Det er næsten lidt uretfærdigt, at Jesper fårekylling løber med al glamouren. I Disney-filmen Mulan er der nemlig også en fårekylling med – den lille hjælper Cri-Kee.

Han gør dog knap så meget væsen af sig, så måske har du aldrig hørt om ham. Vi har samlet lidt info om Cri-Kee her, hvis du vil vide mere.