De fleste kender problemet med at håndtere sprælske insekter. Dels kan de være svære at fange, og de har også en irriterende mani med at forsøge at flygte. Løsningen er simpel: Smid dem på køl før de skal håndteres! Denne lille artikel forklarer hvordan.
Det er måske især fårekyllinger, græshopper og andre hurtige insekter, der volder flest problemer, men visse arter af kakerlakker og andre insekter kan også drille gevaldigt. Nogen gange virker det næsten, som om insekterne har planlagt, at nogen afleder din opmærksomhed, alt imens de andre laver flugtforsøg. Der kan hurtigt gå en del tid med indfange den portion man skal bruge, og ikke mindst dem, der evt. slap ud i stuen under processen.
Heldigvis er alle insekter vekselvarme eller koldblodede, dvs. de producerer ikke selv varme, som vi mennesker f.eks. gør, men er i stedet afhængige af omgivelsestemperaturen. Desto varmere omgivelserne er, desto mere livlige bliver de – og omvendt gælder så også, at kolde omgivelser giver lavere aktivitetsniveau. Det kan vi udnytte!
De fleste af de foder-insekter vi benytter i terrarie-hobbyen, kommer oprindeligt fra varmere himmelstrøg, og de trives derfor ofte bedst ved stuetemperatur eller varmere. Men selv sydpå er det helt normalt, at temperaturen falder om natten – måske endda ganske meget. Det tager insekterne ikke skade af – de går bare lidt i stå, og afventer, at varmen kommer tilbage, så de kan fortsætte hvor de slap.
Kunstig nat i køleskabet
Man kan sagtens simulere en kølig nat, ved at stille insekterne i køleskabet. Det er selvfølgelig en særdeles kold oplevelse for et tropisk insekt, men det betyder blot, at processen speedes lidt op. I løbet af 10-30 minutter (afhængigt af den kasse de står i), vil de falde til ro og begynde at gå i en dvale-lignende tilstand. Bliv ikke forskrækket, hvis insekterne ser helt døde ud, når du tager dem ud – de liver op igen i løbet af få minutter, når temperaturen stiger. I praksis har du altså lige nogle få minutter til at håndtere insekterne, uden at de gemmer sig eller stikker af. Det er utrolig nemt og bekvemt.
Det er ikke sikkert, der lige er plads i køleskabet, men som regel kan man midlertidigt hive en grøntsagsskuffe ud, eller flytte et par rammer sodavand. Alternativt er der jo måske ekstrakøleskabet i garagen, som alligevel kun er halvfyldt (nogen går jo åbenbart og tager af øllerne). Man kan selvfølgelig også vælge at gå hele vejen, og anskaffe sig et billigt brugt køleskab til formålet. Her kan man så også have plads til melorm, færdigblandede vandkrystaller og hvad der ellers bruges i hobbyen. Måske er det også den mest populære løsning hos resten af familien, hvis de ikke bryder sig om at møde en kasse insekter i køleskabet i køkkenet.
InsektOramas færdiglavede insektkasse er i øvrigt konstrueret, så den passer perfekt ind i et køleskab med standard-bredde. Den er rigtig god, hvis man har lidt flere insekter gående, end der kan være i små plastbøtter.
Har man ikke tid til at vente på køleskabsmetoden, er fryseren et lynhurtigt alternativ. Her skal man dog være påpasselig og eksperimentere sig lidt frem, for insekterne skal kun lige køles ned – ikke dybfryses. Hvor lang tid der skal gå, afhænger rigtig meget af den kasse, insekterne er i. Det er måske kun et par minutter, der skal til. Prøv med et enkelt minut til en start, og inspicer så insekterne. Er de stadig i fuld vigør, skal nedkølingen vare lidt længere. Det er altid en god ide at sætte en timer til, så man husker at få insekterne ud i tide.