Måske er du en af de mange, der ikke aner hvad elforbruget til dit terrarie koster. Nu behøver du ikke længere leve i (lykkelig) uvidenhed. Denne lille artikel viser udregningen på en pædagogisk måde, så alle kan være med. Brug 2 minutter og bliv meget klogere.
I terrarie-hobbyen holder man ofte mere eller mindre eksotiske dyr, som typisk kommer fra varmere himmelstrøg. Så er der behov for ekstra varme og lys, f.eks. i form af varmelamper, UV-lamper, varmemåtter og varmekabler. Men hvad koster den slags egentlig at have kørende?
Omkostningerne til elforbruget er faktisk ganske lette at regne ud. Du har først og fremmest brug for at finde ud af, hvor mange Watt der bruges. Det angives altid på varme-eller lyskilden, ofte med forkortelsen “W”. Der kan f.eks. stå 60W. Dernæst har du brug for at vide, hvor mange timer i døgnet der er tændt for strømforbrugeren. Måske er der tilsluttet et tænd/sluk-ur, som begrænser tiden til f.eks. 14 timer i døgnet.
Nu mangler du blot at finde lommeregneren frem og taste ind. Watt-tallet ganges med timetallet, og resultatet ganges med 0,06. Det tal du nu får frem, er din el-omkostning pr. måned i kroner. Hvis vi bruger tallene fra eksemplet, får vi altså 60 x 14 x 0,06 = 50,40 kr. pr. måned.
Formlen er: [Watt-tal] x [Antal timer pr. døgn] x [0,06] = [Elforbrug i kr. pr. måned]
Hvad nu hvis jeg har flere forskellige kilder med lys og/eller varme?
Ofte har man flere strømforbrugere kørende – f.eks. en kombination af varme og lys. I givet fald regner man selvfølgelig blot prisen ud for hver enkelt del, og lægger beløbene sammen til sidst.
Har man en lidt mere avanceret opstilling med forskellige timere osv., skal man huske at regne prisen ud for hver enkelt del. Et udvidet eksempel kunne være et terrarie med en 30 Watt varmemåtte, der kører døgnet rundt, kombineret med en 100W varmepære, der kun er tændt i dagtimerne fra kl. 8 om morgenen til kl. 21 om aftenen – altså 13 timer. Måske er der også installeret et UV-lysstofrør på 20W, der ligeledes er tændt fra 8-21.
I eksemplet er der altså hele 3 strømforbrugere. Omkostningerne regnes ud for hver enkelt:
- Varmemåtte: 30W x 24 timer x 0,06 = 43,20 kr.
- Varmepære: 100W x 13 timer x 0,06 = 78,00 kr.
- Lysstofrør: 20W x 13 timer x 0,06 = 15,60 kr.
Det månedlige strømforbrug er i dette eksempel 43,20 + 78,00 + 15,60 = 136,80 kr. pr. måned
Særlige tilfælde med termostatstyringer
Nogle har særligt avancerede terrarier med termostatstyret varme, og det gør beregningen lidt mere besværlig. En termostat er jo netop kendetegnet ved, at den selv slukker og tænder efter behov. Det er med andre ord umuligt at sige præcist hvor meget strøm der bruges. Nogle termostater indikerer med f.eks. en lysdiode, hvornår de er hhv. tændt og slukket, og her kan man danne sig et indtryk af strømforbruget. Hvis termostaten f.eks. styrer en varmemåtte på 50W og er aktiv halvdelen af tiden, kan strømforbruget sættes til halvdelen, altså 25W. Er den kun tændt en sjælden gang imellem, kan man anslå strømforbruget til f.eks. 5 eller 10W, og er den stort set tændt hele tiden, er det selvfølgelig de 50W der skal bruges i beregningen.
Udregn omkostningen helt præcist, hvis du kender din el-pris
Ovenstående beregninger tager for nemheds skyld udgangspunkt i en elpris på 2 kr./kWh., hvilket giver et ca.-tal for el-omkostningerne. Elprisen varierer imidlertid lidt fra selskab til selskab, så hvis du vil lave en helt præcis udregning, får du her en udvidet formel:
[Elprisen i kr./kWh] x [Watt-tal] x [antal timer pr. døgn] x 0,03 = [Elforbrug i kr. pr. måned]
Endnu mere præcis måling med en energimåler
Man kan selvfølgelig også blot investere i en energimåler, som i dag kan fås for under 100 kr. for en billig model. Den sluttes til stikkontakten, og lamper og varmeenheder sluttes til energimåleren. Her vil man så kunne aflæse strømforbruget løbende. Den model vi har afprøvet hos InsektOrama.dk, var dog mildest talt ikke helt simpel af finde ud af. El-prisen skal bl.a. programmeres ind i apparatet osv.
Heldigvis er strømmen ikke helt spildt
Måske var omkostningerne til strøm lidt højere, end du havde forventet. Heldigvis er der et lille plaster på såret, for varmen fra terrariet hjælper jo også med at varme stuen op, så der kan spares en smule på radiator- og gulvvarme. De fleste vil derfor med god samvittighed kunne trække en del af terrariets elforbrug fra igen – f.eks. 25%. Det pynter da lidt på regnskabet, men helt billigt er det desværre ikke at have et opvarmet terrarie kørende.