Gutloading af foder-insekter

//Gutloading af foder-insekter

Gutloading af foder-insekter

Begrebet “gutloading” er almindeligt brugt i terrarie-hobbyen, og det betyder frit oversat “mave-fyldning”. I lidt bredere forstand handler det om, hvad man fylder i maven på sine levende foder-insekter umiddelbart før de skal spises af hobbydyret. Det ser vi nærmere på i denne artikel.

Det er relevant hvad et foder-insekter har spist umiddelbart før de selv skal spises, fordi levende insekter omsætter deres foder meget hurtigt –  typisk på 24-48 timer. Og de spiser meget! Mange levende foder-insekter spiser let en mængde foder svarende til deres egen vægt hver eller hver anden dag. I løbet af 24-48 timer omsættes foderet, delvist som tilvækst til insektets krop, og delvist naturligvis som affaldsprodukter. En forholdsvis stor del af et insekts foderværdi på et givent tidspunkt, udgøres med andre ord af insektets maveindhold på det givne tidspunkt. Og derfor er det vigtigt hvad insektet spiser de sidste par dage før det selv skal spises.

Et levende foder-insekt produceres typisk på en udenlandsk insekt-farm. Det er så ca. 3 dage undervejs, før det lander hos en dansk dyrehandler eller netbutik. Her står foder-insektet så måske på hylderne i op til en uge (mange dyrehandlere praler ligefrem med at de får leveret friske dyr hver uge), og køber man så insektet i en netbutik, skal det på en yderligere rejse på 1-2 dage. Alt i alt risikerer man at modtage et foderdyr, der har været uden vand og foder i op til to uger – altså med andre ord et fuldstændig udmagret og dehydreret insekt, som har tæret kraftigt på sine ressourcer, og som egentlig er mere dødt end levende . Det skal bemærkes, at insekter ofte transporteres med et vedlagt tørfoder, men uden væske hjælper dette intet, og det er formentlig mest for syns skyld.

Hvis man umiddelbart fodrer med et insekt, der har været udsat for ovenstående, fodrer man populært sagt med “skin og ben”, og det er langt fra optimalt. Frem for straks at udfodre det modtagne insekt, er det langt bedre først at opfodre det nogle dage med sund og nærende insekt-foder, så det kan komme til hægterne og genvinde noget af sin foderværdi. Det er “gutloading” – eller i hvert fald en af definitionerne.

Selv om man som udgangspunkt står med et sundt insekt, som måske er friskfanget eller rekvireret direkte fra en dansk avler, kan man stadig gutloade. De sidste 24-48 timer før udfodring, kan man fodre insektet med særlig nærende kost, f.eks. frisk frugt og grønt og måske et foder med ekstra højt indhold af vitaminer og mineraler – med henblik på hvad der er sundt for hobbydyret. En sådan kost kan måske være direkte usund for insektet i længden, men her drejer det sig kun om de sidste 1-2 døgn af insektets levetid, og målet er at få fyldt insekt-maven op med næringsstoffer, som skal videregives til hobbydyret. Dette er en anden definition af gutloading, og der findes sikkert flere andre.

Afslutningsvis skal det nævnes, at gutloading ikke er en altafgørende faktor. For selvfølgelig spiller det også en stor rolle for foderværdien, hvad foder-insektet har spist gennem sin opvækst, og her må man undersøge hvor insektet kommer fra og hvordan det har været opfodret. Men gutloading er en måde, hvorpå man delvist kan kompensere for en ikke optimal opvækst, og under alle omstændigheder en god måde at optimere foderværdien på.

2014-06-21T12:38:09+02:00