Kakerlakker er generelt et spændende dyr, og i særdeleshed et fremragende levende foder-dyr til de fleste hobbydyr. I denne artikel er der fokus på kakkerlakken.

Man regner med at der findes omkring 7500 arter af kakerlakker, hvoraf kun omkring halvdelen er beskrevet af videnskaben. Specielt under varmere himmelstrøg er kakerlakker berygtede som skadedyr, men det drejer sig i praksis kun om ganske få arter, der kan leve og trives omkring mennesker.

Som foderdyr er kakerlakker nærmest perfekte. Mange reptil-ejere oplever, at deres dyr fortrækker kakerlakker frem for næste alle andre fodertyper. Man skulle måske tro at kakerlakker minder om biller og den slags, men det er helt forkert. Kakerlakker er bløde og kødfulde med et højt proteinindhold og kun en relativt lille del ufordøjeligt exoskelet. Sammenligner man næringsindhold for de forskellige foderdyr, indtager kakerlakker førstepladsen blandt almindeligt udbredte foderdyr.

Hos InsektOrama har vi valgt at fokusere på dubia-kakerlakken Blaptica dubia, som er en tropisk art. Den er langsom i bevægelserne, flyver ikke og kræver tropisk klima for at trives. Fordelene ved at bruge dubia-kakerlakker er mange. De er lette at arbejde med, de bider ikke, flyver ikke og lugter ikke. I modsætning til. f.eks. fårekyllinger og græshopper, lever kakerlakkerne også meget længe (op til et par år), så man kan købe stort ind (og spare fragt) og have dem på lager uden problemer. De fås også i alle størrelser fra små nymfer i “bænkebidderstørrelser” på 5 mm og op til voksenstørrelsen på 4,5 cm.