Hvilken størrelse skal det levende foder-insekt have, for at passe til hobbydyret? I denne artikel ser vi nærmere på sagen, og kommer med nogle generelle tommelfingerregler i forhold til forskellige hobbydyr.

Når du fodrer dit hobbydyr/kæledyr med levende insekter, skal du altid sørge for, at insekterne har en passende størrelse.

Hvis insekterne er for små, vil hobbydyret som oftest ikke være særlig interesseret. Måske fordi det slet ikke får øje på insektet, eller måske snarere fordi hobbydyret instinktivt forstår, at det ikke kan betale sig at ofre energi på at jagte og fortære et bytte, der ikke er tilstrækkeligt med kød på.

På den anden side må insektet heller ikke være for stort. Nogle hobbydyr afholder sig instinktivt fra dyr, de bogstaveligt talt ikke kan gabe over, men en del dyr lader til at være lige lovlig optimistiske. Der er eksempler på, at hobbydyr i værste fald er blevet kvalt i for store byttedyr, eller i mere heldige tilfælde har kunnet nøjes med forstoppelse og fordøjelsesproblemer.

Man kan i teorien forestille sig, at hobbydyrene i naturen har lettere adgang til et bredt udvalg af byttedyr i forskellige størrelser, og dermed lettere kan udvælge passende størrelser. I fangenskab må de i højere grad nøjes med de byttedyr de præsenteres for, så her påhviler ansvaret dyrepasseren. Nogen helt klare retningslinjer findes ikke, men der er et par tommelfingerregler, der er gode at kende.

Krybdyr/øgler
De fleste krybdyr sluger ofte insektet i mere eller mindre hel tilstand, og som tommelfingerregel bør insektet derfor ikke være bredere end afstanden mellem krybdyrets øjne. En anden tommelfingerregel foreslår, at længden på foder-insektet ca. bør være en tiendedel af krybdyrets kropslængde (uden hale). For et krybdyr med en kropslængde på 15 centimeter vil det dermed være passende med en foderinsekt med længden 15 millimeter.

Som oftest vil det være sådan, at voksne øgler uden problemer kan tage de fleste voksne insekter, mens øgleunger mere passende kan nøjes med insekt-nymfer i forskellige stadier. Meget lange orm som f.eks. regnorm kan være problematiske for nogle øglearter.

Fugleedderkopper
Den gængse tommelfingerregel er, at dyret ikke bør være større end edderkoppens krop. Fuldvoksne fugle-edderkopper vil med andre ord umiddelbart kunne tage alle typer voksne insekter, hvorimod der evt. skal bruges insektnymfer til mindre edderkopper og “slings”.

Knælere
Knæleren er selv et insekt, men den går ikke af vejen for byttedyr, der er større end den selv. Så med en gennemsnitlig størrelse på 5-8 cm, kan en voksen knæler tage alle gængse foderinsekter i voksenstørrelse. De helt små knæler-nymfer kan med fordel fodres med lidt mindre byttedyr, men efter få hamskifter er de klar til voksne fårekyllinger, kakerlakker mv.

Skorpioner
En generel tommelfingerregel for skorpioner er at bruge foder-insekter på størrelse med skorpionens klo.

Fisk
Mange fisk sætter pris på levende foder, men som hovedregel skal foderet være meget småt. Alt efter fiskeart og størrelse kan udmærkede foderdyr være små melorme, mindre larver, bananfluer og evt. større fluer samt nymfer af f.eks. fårekyllinger og græshopper.

Gnavere og fugle
Flere arter af gnavere og fugle spiser gerne insekter som supplement til kosten. Dyrene finder som regel selv ud af det, og der er ikke nogen særlige krav til insektstørrelsen.