Fårekyllinger parrer sig som de fleste andre dyr, men de har deres egen måde at gøre tingene på.

Han-fårekyllingen synger af flere grunde, men en af de primære grunde er at tiltrække hunnerne, og til det formål bruger han en bestemt sang fra sit repertoire. Hvis man hører fårekyllingerne i naturen, vil det oftest være denne sang man lægger mærke til.

Ud fra sangen, er hunnen i stand til at vurdere hannens alder og plads i hierarkiet. Hun foretrækker ikke overraskende de yngre dominerende hanner. Hvis en hun hører sangen og synes den er attraktiv, vil hun reagere med at vende front mod hannen. Som hos de fleste andre dyr, er det med andre ord hunnen der vælger og vrager mellem hannerne, som til gengæld ikke er så kræsne, men primært interesserede i at parre sig med så mange som muligt.

Denne artikel handler mest om fårekyllingernes parring og ritualer. Hvis du vil have et overblik, anbefaler vi vores overbliks-artikel om fårekyllinger.

Hvis hunnen viser interesse og kommer nærmere, vil hannen følge op med en ny og mere stille og indsmigrende sang. I modsætning til de fleste andre dyr, er det imidlertid hunnen der bestiger hannen, hvis hun er tilfreds med sangen. Hannen udskiller en sæd-pakke eller dråbe fra bagkroppen, som hunnen efterfølgende optager. Studier har afsløret, at hunnerne kan parre sig med flere hanner, og at de er i stand til at opbevare sædpakkerne separat, og efterfølgende udvælge den bedste kvalitet til befrugtning af æggene.

Hannerne hos fårekyllinger lader til at være mere “galante” end hannerne hos de fleste andre dyr. Hvis der opstår fare efterfølgende, har man i hvert fald iagttaget, at hannerne lader hunnerne komme i skjul først, før de tænker på sig selv. Hannerne vil derfor oftere blive bytte end hunnerne.

Et par interessante links: