Buffalo-orme er egentlig ikke orme, men derimod larver af buffalo-billen Alphitobius diaperinus. Larverne bliver ca. 10 mm lange, og er udmærkede foderdyr til mindre hobbydyr. I denne artikel ser vi nærmere på buffalo-orme.

Buffalo-ormens navngivning

Buffalo-ormen kan, bortset fra størrelsen, minde om den almindelige melorm. Derfor kalder nogen den også mini-melorm eller mikro-melorm eller på engelsk lesser mealworm. Nogle bruger også betegnelsen mikro-orm, men det er lidt uheldigt, efter som dette navn egentlig er reserveret til Panagrellus redivivus, en 3-4 mm lang orm, der bruges som levende foder til akvariefisk. Buffalo-billen kendes også under navnet hønseri-bille, fordi den i hønserier kan optræde som et skadedyr.

Livscyklus for buffalo-orme

Buffalo-billen kan leve helt op til to år under ideelle forhold, og det meste af sit liv lægger hunnen op til 100 æg om måneden. Æggene er tynde og aflange, ca. 1,5 millimeter i længden. De er cremehvide i starten, men bliver gradvist mørkere over tid. Æggene klægges efter 4-7 dage, og larven vil over de næste 7 uger vokse til fuld størrelse gennem 6-11 hamskifter. Larverne bliver 7-11 millimeter lange og op til 2 millimeter tykke, og varierer i farve fra lysebrun til næsten sort. Når en larve er udvokset, forpupper den sig i en 6-7 millimeter lang puppe, og efter 7-11 dage forvandles den til bille-stadiet. Selve billen varierer i farve over tid, fra rødbrun som ungdyr til efterhånden skinnede sort, og bliver 6 millimeter lang med oval facon.

Buffalo-ormes levevis

Buffalo-ormen menes oprindeligt at stamme fra Afrika, men findes nu over hele verden. Den trives bedst i varme fugtige omgivelser. Man finder dem derfor ofte i f.eks. andre dyrs reder, hvor de lever af værtsdyrenes ekskrementer. De trives også i opvarmede lagre med f.eks. korn og mel, som de også kan leve af. Buffalo-orme og biller sætter dog også pris på tilskud af protein, så de er også ådselædere, og går heller ikke af vejen for kannibalisme. Det udnyttes bl.a. i museer til rensning af skeletter. Buffalo-orme er også meget brugt som “skraldemænd” i kulturer med foder-kakerlakker, hvor de effektivt fjerner døde dyr og fordærvet foder.

Fodring med buffalo-orme

Buffalo-orme er velegnede som foder til f.eks. små edderkopper, mindre øgler, salamandre og frøer. Mange betragter buffalo-orme som værende bedre foder end almindelige melorme. Fordelene ved buffalo-orme er bl.a., at de har blødt exoskelet og derfor er lette at fordøje, og at de er meget livlige og derfor gode til at stimulere jagt-instinkterne hos hobbydyrene.