Beetle jelly er meget brugt, men er det mon godt eller skidt? Læs med her, og få et hurtigt fakta-tjek på ingredienser mv.

Indholdsfortegnelse

Hvad er Beetle jelly?

Beetle jelly (eller på dansk: Bille-gelé) er en nem og praktisk foder-gelé til biller. Ideen til dette foder opstod i sin tid i Japan, hvor hobby-hold af frugtædende biller er meget udbredt.

Næsehornsbille spiser Beetle jelly

Næsehornsbille nyder et måltid gelé

Japanerne ville gerne have et bekvemt fuld-foder til billerne, og resultatet blev altså Beetle jelly’en, som mange hobbyfolk i årtier har brugt som primær foderkilde til deres biller.

Jelly’en fås i forskellige udformninger, men den mest almindelige er små kapsler (jelly pots) med 16 gram gelé, som vist herunder. Kapslerne er forsynet med en film (låg), som nemt kan trækkes af før brug.

Beetle-jelly i 16g kapsler

Standard 16g kapsler med låg, der nemt trækkes af.

Hvad kan jelly’en bruges til?

Beetle jelly er udviklet som erstatning for frugt. Formålet var oprindeligt billefoder, men jelly’en kan i princippet bruges til alle insekter, dyr og fugle, der spiser frugt eller nektar.

I denne sammenhæng er mennesker undtaget. Ikke fordi indholdet som sådan er usundt (mere herom senere), men blot fordi produktet ikke er forarbejdet med fødevaregodkendelse for øje.

Det kunne sagtens gøres, men produktet ville så blive noget dyrere.

Ingredienser i Beetle jelly

Den jelly vi sælger hos InsektOrama, har følgende indhold: Vand, frugtsukker, tangekstrakt, glycerol, citronsyre, smeltesalt, naturlig aroma, fødevaregodkendte farver og vitaminer/mineraler.

I det følgende ser vi nærmere på de enkelte indholdsstoffer:

Vand og sukker – en usund cocktail?

Et af de klassiske negative udsagn omkring Beetle jelly er, at det primært bare er vand og sukker, og at det derfor er usundt for insekter. Men hov…

For hvad er det nu lige naturlig frugt består af? Jo, det er faktisk også primært vand og sukker.

Så hvis vi skal lave en jelly, der bedst mulig imiterer naturlig frugt, er der altså ingen vej uden om: Den skal primært bestå af vand og sukker.

Æble med sukker

Frugt indeholder primært vand og sukker.

Et helt almindeligt æble indeholder f.eks. omkring 80% vand og 12% frugtsukker. Her er Beetle jelly lidt mere koncentreret, og indeholder omkring 58% vand og 22% frugtsukker.

Men i begge tilfælde er hovedingredienserne altså vand og frugtsukker.

Ekstrakt af tangplanter

Jelly’en indeholder naturlig ekstrakt af røde tangplanter. Tang betragtes normalt som noget sundt, og den tilføjer da også næringsstoffer og proteiner.

Men dens vigtigste egenskab i denne sammenhæng er dog dens evne til at gøre foder-væsken gelé-agtig.

Tørring af rød tang

Rød tang – bruges som gelatinemiddel i jelly’en.

Gelé-konsistensen er nødvendig af flere årsager. Dels kan insekter nemt drukne i noget flydende, og dels er det praktisk, at indholdet ikke løber ud af kapslen, hvis den står på skrå eller vælter.

Aminosyre-glycerin

Glycerin (eller glycerol) er en aminosyre, som indgår naturligt i kød og andre fødevarer. Det er ikke en essentiel aminosyre for menneskekroppen, så kroppen kan selv fremstile den, hvis den ikke får nok via maden.

Glycerin virker desuden stabiliserende på fødevare-konsistens, og det er da også af denne årsag, at der er tilsat en smule til Beetle jelly (5 promille).

Citronsyre

Citronsyre er det stof i citrusfrugter, der gør dem syrlige. Citronsyre udgør eksempelvis hele 5-10% af en almindelig citron. Alle menneskekroppens celler indeholder desuden citronsyre, som indgår i energistofskiftet.

Citroner og citron-syre

Citronsyre udgør 5-10% af en citron.

Citronsyre virker dog også konserverende, og derfor en den brugt som naturligt konserveringsmiddel i Beetle jelly.

Smeltesalt / natriumcitrat

Natriumcitrat er salt fra citronsyre. Det kaldes også for smeltesalt, fordi det er en af de vigtige ingredienser i bl.a. smelteost og anden osteproduktion.

Smeltesalt er i øvrigt også en godkendt ingrediens i økologiske fødevarer. Saltet bruges i jelly’en på grund af sine konsistensregulerende egenskaber.

Naturlige aromastoffer

Beetle jelly fås i mange forskellige varianter. De er hver især baseret på naturlig frugtjuice og naturlige aromastoffer.

Fødevaregodkendte farvestoffer

Dyrene har formentlig en anderledes farveopfattelse end vi mennesker, men nogle insekter og dyr har visse farve-præferencer. Farverne på de flotte jellys er dog sikkert delvist til ære for os mennesker.

Naturlige farvestoffer

Frugtjuicen tilføjer naturlig farve, men alt efter jelly-variant kan farven være forstærket af enten naturlige- eller gængse fødevare-farver (E133, E110, E129, E102, E171).

I alle tilfælde er der tale om fødevaregodkendte farvestoffer, som også anvendes i dagligdags læskedrikke og madvarer.

Fibre

I modsætning til naturlig frugt indeholder Beetle jelly (selvfølgelig) ikke fibre. Fiberindholdet er dog også ret underordnet i forhold til fodring af insekter, der først og fremmest har brug for vand og frugtsukker.

Vitaminer og mineraler

Da jelly’en er baseret på naturlig frugtsaft, indeholder den selvfølgelig de vitaminer og mineraler, der er naturligt forekommende i frugten, bl.a. vitamin A og C.

Beetle jelly indeholder vitaminer

Naturligt vitaminindhold fra frugtjuicen.

Som for alle andre forarbejdede fødevarer gælder det dog, at en del af vitaminerne går tabt i fremstillings-processen. Derfor er koncentrationen af vitaminer og mineraler ikke lige så høj i Beetle jelly som i naturlig frugt.

Samme problemstilling gælder generelt for juice og smoothies, der også taber en del af vitaminerne ved presning og blendning.

Hvis du vil have alle vitaminerne intakte, er der ingen vej uden om at “bide i det sure æble”, som man siger – og spise de rå frugter i deres oprindelige form.

Proteiner og fedt

Beetle jelly indeholder ikke fedt, og mængden af proteiner er meget begrænset (akkurat som det er tilfældet for de fleste naturlige frugter). Et almindeligt æble indeholder eksempelvis kun 0,3% protein.

Eftersom jelly’ens primære ingrediens er frugtsaft, og eftersom der ikke er tilsat proteiner af betydning, er et højt protein-indhold ganske enkelt en umulighed. Producenten angiver selv det gennemsnitlige protein-indhold som værende ca. 2%.

Derfor kan det overraske, at man mange steder kan se salgsargumenter som high protein, højt proteinindhold og lignende. Det er en lidt fjollet måde at sælge “frugt” på :-)

Mand med lang næse

“Vores Beetle jellys er high-protein…”

Forhåbentlig er det blot almindelig uvidenhed. I hvert fald indeholder frugt (og Beetle jelly) faktuelt kun små mængder protein.

Og heldigvis for det! For dyr, der primært er frugtspisende, har typisk ikke brug for ret meget protein i kosten. Det kan ligefrem være skadeligt, da deres fordøjelse typisk er indrettet efter en proteinfattig kost.

Sammenfatning af ingredienserne

Ovenstående lister ALLE ingredienser i den Beetle jelly, vi har på hylderne hos InsektOrama (der findes også andre typer).

Jelly’en kunne sagtens spises af mennesker, hvis produktionslinjen blev indrettet efter de ekstra krav, der nu engang stilles til fødevareproduktion.

Dreng spiser jelly

Ud fra indholdet kunne Beetle jelly sagtens være en menneske-snack.

Beetle jelly kommer ernæringsmæssigt ret tæt på naturlig frugt, og indeholder kun tilsætningsstoffer, der i forvejen bruges i fødevarer til mennesker.

Tag betegnelserne med et gran salt

Der bruges forskellige betegnelser om varianterne. Nogle kalder f.eks. den røde variant for jordbær, mens andre bruger betegnelsen multivitamin. Den hvide variant kan måske hedde yoghurt eller mælkesyre og så videre. Men du bør nok tage disse betegnelser med et gran salt.

Så vidt vides, handler det primært om navngivning af de forskellige varianter i henhold til farverne, så de er til at kende fra hinanden.

Producentens deklarationer antyder i hvert fald ikke, at den røde variant skulle have et vitamin-indhold, der adskiller sig nævneværdigt fra de øvrige, eller at den hvide variant er tilsat specielle mælkesyrer.

Folk spekulerer

Det betyder selvfølgelig ikke, at der ikke er forskel på varianterne. Der bruges forskellige frugtjuicer og naturlige aromaer, og det er ikke unormalt, at nogle dyr og insekter kan foretrække visse varianter frem for andre.

Præferencerne kan variere fra dyr til dyr, så det bedste bud er at teste de forskellige varianter af i praksis. De fleste dyr spiser heldigvis gladeligt alle varianterne.

Hvorfor er Beetle jelly blevet så populær?

Jelly’en er uden tvivl blevet populær som frugterstatning, fordi det er så nemt og bekvemt. Man kan altid have et lager af kapsler liggende i skuffen, fordi holdbarheden er lang (mindst 1-2 år eller længere i køleskab).

En anden fordel er, at Beetle jelly ikke tiltrækker bananfluer. Almindelig frugt nedbrydes ret hurtigt ved gæringsprocesser, som tiltrækker fluerne. Disse processer forekommer ikke i jelly’en.

Æble rådner

Frisk frugt rådner og tiltrækker fluer.

På grund af forrådnelsen skal almindelig frugt også helst fjernes ret hurtigt. Det slipper man for med Beetle jelly, som blot tørrer ud. De tomme eller udtørrede kapsler kan så blot fjernes ved lejlighed.

Lav din egen jelly

Hvis du har tid og lyst, kan du også eksperimentere med hjemmelavet frugt-gelé. Hovedingrediensen kan enten være juice eller puré af fugt og/eller grøntsager. Det er helt op til dig, hvad du vil putte i gelé’en – og senere i dine dyr.

Kok hakker frugt til gelé

For at opnå den gelé-agtige konsistens, kan du f.eks. tilsætte husblas (animalsk baseret gelatinemiddel) eller Agar-agar (tang-baseret gelatinemiddel). I begge tilfælde skal der en opvarmning/opkogning til, før gelatinemidlet aktiveres.

For at komme godt fra start kan du evt. google nogle opskrifter frem, og tage udgangspunkt i dem.

Hvis din hjemmelavede gelé skal have en vis holdbarhed, kan du eksperimentere med tilsætning af f.eks. Atamon eller citronsyre som konserveringsmiddel.

Konservering med Atamon eller citronsyre

Almindelige konserveringsmidler fra husholdningen.

Derudover kan du evt. berige jelly’en med f.eks. bipollen, ølgær, vitaminer, mineraler og andre gode sager.

Farvemæssigt skal du nok forvente, at resultatet bliver en smule kedeligt – især, hvis du blander flere typer af frugt og grønt. Hvis du har lyst, kan resultatet evt. piftes op med lidt frugtfarve.

Den færdige gelé kan til sidst skæres ud i passende terninger og serveres for insekter eller hobbydyr. Overskydende gelé kan fryses ned til senere brug.

Hjemmelavet bille-gelé

Lækker hjemmelavet æble-gelé.

Vær forberedt på, at det ikke er helt nemt at få et godt resultat. Der skal eksperimenteres en del, og nedfrysning/optøning kan også påvirke konsistensen.

Typisk er der ikke den store besparelse ved at lave jelly selv – særligt ikke, hvis tidsforbruget regnes med. Men det kan være både sjovt og tilfredsstillende at gøre tingene selv.

Konklusion

Beetle jelly har bestemt ikke fortjent sit (i nogle kredse) dårlige rygte. Det er et gennemprøvet produkt, som på mange måder fint kan erstatte frugt i en række sammenhænge. Beetle jelly har været i brug i årtier hos bille-entusiaster – også som primært foder.

Når det så er sagt, er der intet, der fuldt ud kan erstatte den ægte vare, når det handler om næringsindholdet. Det optimale vil altid være, at insekterne dropper jelly’en (og du dropper smoothien) til fordel for rigtig frugt og grønt i sin oprindelige form.

Rigtig frugt er bedre end jelly

Men Beetle jelly ER en nem og bekvem løsning, og kan fuldt forsvarligt bruges som supplement eller som primær løsning i travle perioder eller ferier.

Køb Beetle jelly her

Hvis du mangler nogle jellys (eller blot vil prøve dem af), kan du købe Beetle jelly lige her. Vi har normalt alle varianter på lager til omgående levering.

Frugt-erstatning, Beetle jelly

Alle varianter af Beetle jelly er på lager.

De fleste vælger vores portioner med mixede varianter, men du kan også vælge dine specifikke favoritter, hvis du foretrækker det. Tjek udvalget ud.