Pasningsvejledning for buffalo-orme

/, Orm og larver/Pasningsvejledning for buffalo-orme

Pasningsvejledning for buffalo-orme

Buffalo-orme skal passes nogenlunde som melorme, men der er enkelte forskelle. Læs om pasningen i denne vejledning.

Buffalo-orm bliver til biller

Buffalo-orme går også under navnet buffalo-larver, og det er i virkeligheden en mere korrekt betegnelse. “Ormene” er nemlig larver af billen Alphitobius diaperinus, og det betyder, at larverne efter endt vækst vil forpuppe sig og blive til biller. Billerne er ikke egnede som foderdyr, så normalt vil man ikke have interesse i at buffalo-ormene når voksenstadiet. Det gælder derfor om at finde en balance, hvor de på den ene side har det godt og bibeholder foderværdien, men omvendt ikke trives så godt, at de for hurtigt bliver voksne og ubrugelige biller.

Kulde hæmmer væksten

Den nemmeste metode til at hæmme væksten, er at stille buffalo-ormene et køligt sted – minimum 15 grader (de tåler ikke køleskabsopbevaring). Som alle andre insekter, udvikler de sig hurtigst i varme omgivelser. Ved 15 grader spiser de dog ikke meget, men vil delvist holde sig i live ved at forbruge af reserverne og derved miste foderværdi. I det lange løb overlever de heller ikke en så lav temperatur. Hvis man opbevarer dem ved 15 grader, anbefaler vi, at buffalo-ormene stilles ved stuetemperatur en dags tid en gang imellem. Så liver de op, og vil begynde at æde og genopfylde reserverne og dermed vil foderværdien retableres. Man kan f.eks. gøre det en dag om ugen.

Foder til buffalo-orme

Som primært foder bruges et mix af diverse gryn- og meltyper, kombineret med proteiner fra f.eks. InsektOramas økologiske tørfoder. Giv dem eventuelt også brødrester og krummer. Desto mere varieret man fodrer, desto bedre foderværdi får buffalo-ormene. Ud over at være foder, er mel, gryn og tørfoder desuden også det medie buffalo-ormene kravler rundt i og gemmer sig i. Der må gerne være rigeligt, så der er plads til, at de kan grave sig ned. Hvis man har brug for at høste større mængder ad gangen, og ikke vil bruge tid på at fiske buffalo-ormene op af mediet en efter en med pincet, kan man vælge at bruge medie/foder, der først er kørt gennem en kaffemølle, blender eller lignende. Når mediet er pulveriseret, er det let at sortere medie og buffalo-orme fra hinanden med en sigte med passende maskestørrelse. Mediet vil falde igennem, så kun buffalo-ormene er tilbage.

Væskebehov

Buffalo-orme trives bedst i fugtige omgivelser, men de klarer sig dog fint i tørt medie, hvis de konstant har mulighed for at tage væske til sig i form af frugt og grønt som f.eks. æble, kartoffel og gulerod. Da det ikke er meningen de skal stortrives (og hurtigt blive til biller), kan man evt. vælge at holde lidt igen med de våde varer, men helt undvære det kan de ikke. På den anden side indeholder frugt og grønt mange vitaminer, som vil kunne forøge ormenes foderværdi. Man kan derfor eventuelt vælge en strategi, hvor buffalo-ormene de sidste dage før de udfodres, forkæles lidt ekstra med frugt og grønt. Meget afhænger selvfølgelig også af buffalo-ormenes størrelse. Hvis de er næsten fuldvoksne, ca. 11 mm, er de på nippet til at forpuppe sig, og så skal de enten udfodres eller holdes mere tørt og køligt. Er de på den anden side mindre, kan man sagtens forkæle dem med frugt og varme, så de kan blive store, sunde og lækre. Frugt og grønt kan også suppleres eller helt erstattes med beetle-jelly eller vandkrystaller. Det er mere hygiejnisk, og giver færre problemer med bananfluer og mider.

Beholder til buffalo-orme

Buffalo-orme kan ikke kravle på lodrette glatte flader, så enhver form for plastikkasse, spand, terrarie eller lignende beholder kan bruges. Der er igen grund til at have låg på beholderen. Det øger risikoen for fugtig luft og kondens, og dermed risikoen for mug, skimmel og lugtgener. Hvis man alligevel helst vil bruge låg, skal det være godt ventileret, enten med mange små huller, eller med fluenet eller lignende. Hvis ormene udvikler sig til biller, og man har dem gående i beholderen, anbefales det dog at bruge låg eller net-overdækning. Billerne flyver sjældent, men det kan ske, og det er ikke sjovt at finde løsslupne biller (og dermed i det lange løb buffalo-orme) i havregryn og mel-poser.

2018-08-10T17:00:11+02:00